Bakan Çavuşoğlu, Portekizli mevkidaşı Cravinho ile ortak basın toplantısı düzenledi: (1)
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO üyelik sürecinin başından bu yana İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’nin Finlandiya ile daha az sorunu olduğunu dile getirdiklerine işaret ederek, “Sonuçta artık iki ülke arasında ayrım yapmak bence doğru bir şey. Sorunları olan ülke ve sorunu az olan ülke tavrı olacaktır.” dedim.
Bakan Çavuşoğlu ve Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “(NATO üyeliği) Finlandiya ile ilgili gerekirse farklı bir mesaj verebiliriz. Finlandiya ile ilgili farklı bir açıklama yaptığımızda İsveç şok olur. Ancak Finlandiya aynı hataya düşmemeli.” Açıklamayla ilgili soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanımızın açıklaması hem Sayın Cumhurbaşkanımızın hem de dışişleri bakanları olarak sürecin başından beri benim yaptığım açıklamaların teyidi niteliğindedir.” ifadesini kullandı.
Finlandiya ve İsveç’in, NATO üyelik sürecinin başlangıcından bu yana Türkiye’nin Finlandiya ile daha az sorunu olduğunu vurguladıklarına işaret eden Çavuşoğlu, hem bu iki ülkenin hem de NATO ve bazı NATO müttefiklerinin iki ülkenin üyelik sürecinin birlikte ilerlemesini istediğini söyledi.
“NATO’nun genişlemesine karşı değiliz”
Madrid’de imzalanan üçlü anlaşmayı hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
“O zamandan beri Finlandiya tarafından olumlu açıklamalar yapıldı ve Türkiye’ye yönelik yaptırımlar, savunma sanayi ürünleri ihracatına getirilen kısıtlamalar, daha doğrusu ihracat izinleri konusunda olumlu gelişmeler olduğunu söyleyebiliriz. Ama provokasyonlar olmadı. İsveç’te olduğu gibi üyeliği engellemek isteyen radikal gruplar var sadece pkk yandaşlarını kastetmiyorum aralarında farklı ideolojilere sahip siyasetçiler de var finli siyasetçiler onlar da istemiyor.
Ama sonuçta biz Türkiye olarak NATO’nun genişlemesine karşı değiliz. Başından beri her toplantıda üye olmak isteyen ülkelerin de üye olması gerektiğini söyleyen bir ülkeyiz. Bunu her toplantımızda, hatta diğer NATO müttefikleri NATO’nun genişlemesine karşı çıksa bile hatırlatıyoruz.”
“Türkiye’nin kaygıları anlaşılmak için yeterli değil, karşılanması gerekiyor”
İkinci olarak Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç ile kategorik olarak bir sorunu olmadığını belirten Çavuşoğlu, “Üç, güvenlik telaşlarını anlıyoruz, yasal. Ama bugün NATO’nun belgelerinde iki tehdit var; biri Rusya, bundan endişe ediyorlar. , anlıyoruz ama diğeri terör. Dolayısıyla Türkiye’nin kaygıları sadece anlaşılmamalı, karşılanmalı. Onun için üçlü anlaşmayı imzaladık.” dedim.
Üçlü ahitnamede yer alan bu unsurlarla ilgili İsveç’te bazı adımlar atıldığına işaret eden Çavuşoğlu, “Fakat somut olarak maalesef İsveç’in NATO üyeliğini engellemek isteyen grupların provokasyonları sayesinde geri adımlar atılıyor. ahitname’ye baktığınızda İsveç, PKK ve FETÖ’nün “Finans, para toplama yani aynı şekilde insan devşirme, terör propagandası gibi örgütlerin adımlarını bire bir engelleyeceklerdi. şimdi engelliyorlar mı? Üyeliklerini engellemek için her gün kışkırtıyorlar. PKK paçavralarıyla yapıyorlar. Bölücü kafanın posterleriyle yapıyorlar.” değerlendirmesini yaptı.
Amacımız NATO içinde bir bölünme ya da boşluk yaratmak değil” dedi.
Ahitname’de bu tür eylemlerin önüne geçileceğinin taahhüt edildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
“Sonuçta sorunlu ülke ile daha az sorunlu ülke ayrımı yapmak bence doğru bir tutum olacaktır. Biz Türkiye olarak düşünüyoruz ki NATO ve bu ülkeler böyle bir karar alırsa bunu başarabiliriz. Farklı değerlendirin ve her zaman söylediğimiz gibi Sayın Başkan, “Finlandiya konusunda İsveç’ten farklı bir değerlendirmemiz olabilir.” Ancak öncelikle NATO ve bu ülkelerin karar vermesi gerekiyor.
Burada da amacımız bu iki ülke arasında bir ayrım yapmak değil. NATO içinde bir bölünme ya da boşluk yaratmak da değildir. Bu tamamen kaygılarımızı karşılamanın ve ortaya çıkan tutumun objektif bir değerlendirmesidir. Bu konuda da adil olmamız gerekiyor, dolayısıyla Cumhurbaşkanımız da gençlik toplantısında buna vurgu yaptı.”
Bakan Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanımızın dün gece yaptığı açıklamanın ardından Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile telefonda bu konu hakkında değerlendirme yaptık.” dedim.
(sürecek)